Wednesday, December 23, 2009

Gambar lagi di Madinah, Mekah

Sesampai di Madinah
Bilik Hotel....

Dalam Masjid Nabawi




rasa sayup..
melihatkan betapa ramainya umat nabi Muhammad di muka bumi ini, yang taat setia kepada ajaran-NYA


bercukur


dlm khemah nie diaorg panggil 'maktab' ikut kumpulan

sempat tangkap gambar ngan pramugari masa nak balik ke Malaysia

di KLIA selamat pulang...



























Monday, December 21, 2009

Selesai Sudah.....

Alhamdulillah..selesai sudah majlis perkahwinan sepupu feenaz (Lizawati @ Watie)...ngan pasangannya (Sharizal @ Rizal) ...
hari sabtu yg lepas 19 Dec 2009...
mesti akan feenaz ingat..sebabnya..hujan selebat-lebatnya..dari petang Jumaat sampailah Sabtu petang...
Hujan Rahmat....memang pengantin berarak dari sebelah rumah jiran masuk ke Rumah sendiri...jadiklah kan....janji berarak ader kompang...
Feenaz jadik pengapit lagi...aku pun basah kuyup.....laki feenaz pun samer (org kuat tue)..sekarang nie tgh demam....cian dier....
oklah selebihnya enjoy the pic....layannnnn......


jgn mare yer....anak-anakku merasmikan dulu pelamin tue....





ari jumaat..rewang(kununnya....)....





nielah door gift for VIP....

jeng...jeng....finaz nak buat sirih junjung nie....memula tue...ambik 3 daun sirih (ikut size)...gulung n cantumkan ngan dawai....

pandangan sisi.....

pandangan atas.....dikelilingi ngan kuntuman bunga kekwa....atas tue bunga ros...

dan hasilnya....taaraaa.....

nie pot pori....

nie hantaran pihak pompuan....

nielah ShARiZal...

selamat sudah....senyuman meniti di bibir pasangan nie..
semoga berkekalan ke akhir hayat...

nie plak pengapitnya ngan pengantin...(ahaks....)...jgn mare....gambar maser bersanding tak sempat disnap..coz photographernya..jadik pengapit...wuaawua...mcm maner....nie jer yg dapt den tolong...

dan kami akhirnya..tanpa amsyar.(time nie dah tak tahu ke mana anak bujang ku pergi...)

Thursday, December 17, 2009

Mood Cuti

Pejam celik..pejam celik ...dah nak masuk tahun 2010..dengan pelbagai cerita,sejarah,karenah/ragam manusia, dan yg pasti hari semalam akan menjadi satu sejarah, satu kenangan yg indah, yang akan diingati dan mungkin akan diperbaiki untuk masa depan.....aper sekali pun..jadikan ia sebagai satu asam garam kehidupan yg perlu ditempuhi selagi kita masih bernafas di muka bumi Allah ini....



bagi diri ini ..pelbagai perkara yg telah berlaku...cuma belum berkesempatan untuk meng├║pdate'kan ...Jumaat lepas ..my parents selamat pulang ke Malaysia setelah menunaikan Ibadah Haji...first impression...wajah ayah yg sgt berseri...putih n 'sihat'...ibu pun smaer...ialah kat SANA beribadat siang dan malam...tidak perlu memikirkan aper2 pun....alangkah bagusnya kalau diri ini dpt ke saner dlm usia yg muda ini...insyallah ..akan kujejakan kaki ini di Muka Bumi Allah...( akan tepek gambar kemudian)



hujung minngu ini....sibuk ngan persiapan sepupu rapat finaz (Lizawati)..akhirnya ko kahwin juga...hihihihih...bakal asben nya..adalah senior Finaz kat MRSM TErendak.....ermmm tak kemana....keluarga MRSM lah nie...(asben finaz MRSM Muar)...myself ader 2 MRSM (Terendak & Jasin)....finaz sponsor Door Gift for VIP...beli kat
SSF ala2 purple jugak....tema cousin aderlah DARK PURPLE..hantaran dari bakul juga sumbangan SSF.....finaz memang suka beli barang nak buat hantaran kat SSF harganya pun reasonable....so..kita tunggu cerita hal perkahwinan nie biler selesai ok.....

kemudian kitaorg akan menghantar pompuan ke PERAK....minggu depan (Krismas)..jadi rancangannya nak terus bercuti lah ke PERAK.....so..ader sesaper nak bagi cadangan kat PERAK tue nak ke mana...Perak belah laki nie area Sitiawan....kalau boleh yg berdekatan Sitiawan....boleh membantu?......

Wednesday, December 2, 2009

SEMINAR ON IBS - FOSTERING INNOVATION FOR TIMBER

Wow....hebat kan tajuk n3 kali nie..sesuatu yg ilmiah...anyway right now i'm quite bz preparing the seminar event on 7 dec 2009 at Hilton Hotel Kuala Lumpur, Jln Stesen Sentral. N again i will be the EMCEE for this event n this Seminar on IBS is my 'baby'...so.....ermm....imagine.....
plz do visit this link: http://www.mtib.gov.my/repository/ibs_dec09_leaflet.pdf
For more information about the IBS you can also visit
http://www.ibscentre.com.my/v7/

Monday, November 30, 2009

Aidil Adha

Salam kembali...lamernya tak mengupdatekan (aper punyer ayatlah)....anyway...
last week ader seminar n meeting di JB...
stayed at The Puteri Pacific Hotel...it's nice hotel...food sedap...
going back to KL on 26 Nov..flight kul 12.00 pm..
BUT It's DELAY!!!!!!!until 2.00 pm..
almost 3 hours kat airport Senai...eeeeee....geram.....
asben dah tunggu lamer kat KL nie nak balik kg terus...
sin baik jugaklah ondeway nak balik tue masih tak jem lagi....
my BIL n SIL balik dlm kul 5 ptg sampai melaka kul 10 mlm..
balilk kul 10 mlm sampai melaka kul 4 pagi...teruklah nya jem...
oklah citer kat kg plak...
since my parents was not ere..finaz balik rumah MIL...
before that kenalah siapkan lauk-pauk kat rumah my mom coz the youngest and my sister ader kat rumah...
biasalah raya haji mcm biasa ader mkn2..
ziarah pun hanya sebuah rumah ajer...
then ari Sabtu we all pergi main BOWLING kat MIBC (Melaka International Bowling Centre)..
dekat ngan MYDIN..area MITC.......
there have 3 couples n 1 single.. Bang Ngah/Kak Ngah, Abg Taufik/Kak Lin, Me/Asben ..n Abg Saufi (single lagi tau)....
first game pasangan Finaz lah menang..
masuk 2nd game..jatuh tpt ke 3...anyway...
it was really,really fun....
ader mcm2 style...ader yg terbaling bola ke belakang...ader jugak gaya jer lebih....rupa2nya baru nak belajar baling spin.....ader yg berlari anak nak baling bola...hehehehe jgn mare yer...
hopefully..next time kita main lagi....
bolehlah ajak pasangan K.Lang....
hehehhehhihihi...
mungkin lagi SERONOK.......

Wednesday, November 18, 2009

Cabaran 99HTN???.....

ermm....ader berani.....???......
kena pk dulu...hehehehhe

Tuesday, November 10, 2009

Minggu yg Bz

bulan nie memang ader bz dari hari2 biasa kulalui (chewah...ayat skema..)..
2 x akan Outstation(langkawi & JB)...
esok akan ke Langkawi sampai sabtu...
sian asben..ajak ikut sama..
biasalah tak mau ikut alasan 'nak buat aper kat sana..awk meeting..kita nie terperap jaga anak..'hihihihi,
yg JB tue lagi haru...balik 26 Nov ...
esoknya dah Raya Haji......
takder lah hari mantai aku nie....
kena prepare for the Seminar on 7 or 8 Dec...
tarikh tak confirm lagi yg maner satu pilihan hati...tapi yg pasti the venue kenalah 5 *....
now every weekend balik kg ..tgk rumah...nak siapkan tempahan tudung .....
sib baiklah amsyar n batrisyia tido awal..
bolehlah mula menjahit seawal kul 10pm- 12 pm....
selama niepun tido lambat jugak...(sebelum ader projek tudung)...
bolehlah menampung mana2 yg lompong tue...
hihihihihi..oklah back 2 work...

Wednesday, November 4, 2009

MEnCArI tADIkA?????

skg nie feenaz tgh mencari tadika utk amsyar..thn depan dah 4 thn..
nak lah jugak hantar ke tadika.at least belajar bender baru..
skg nie pun kat taska ader jugak belajar..
dah kenal warna...huruf sikit2 ajer..l
ebih byk bermain..baca doa mkn with translate (in BM)...
so tgh pening mencari tadika yg islamic ..
area kajang nie limited tadika yg more 2 islamic..
sib baik jumpa satu Tadika Al-Hannah Edukid, kat Kajang Perdana.. kalau jadik..
finaz kenalah buat U-turn ke hadapan sikit..
then transitnya nanti kat Saujana Impian....for the first month registration have 2 pay RM 500 (include uniform, stationery,baju sukan etc)...
then monthly RM 100...
plus transit total for amsyar RM 300..if nak jugak adiknya duk sekali kat taska kenalah RM 250
jumlah besar is RM 550...
meaning i have to add RM 50 extra
for the next year budjeting for my child care....
area kaw. finaz tue ader jugak Q-Dess, Smart Reader, CEC..pk balik utk transit saper plak nak uruskan...di Al-Hannah ader van disediakan..senang...
kena sembahyang istikharah utk yg terbaik kepada
AMSYAR n BATRISYIA

Monday, November 2, 2009

Aktiviti Weekend

Sabtu lepas, we all gie serbu umah BIL kat Desa Pinggiran Putra, Bangi..semua adik-beradik asben ader....mkn tghari (idea finaz tue)..hehehe kak Lin jgn mare yer...lepak sampai petang....
lauk-pauknya..gulai tempoyak ikan bilis,sambal ikan,kobis masak lemak, n ayam goreng rempah....
Kak ngah bawak seperiuk sup tulang..ermmm sedap nya..walaupun hanya dapat mkn kentang ajer..jadiklah....then petang tue..lepak kat rumah finaz plak...minum petang kunun2nya...abg ngah siap beli durian lagi....
sambil2 tue ipar2 finaz siaplah memilih kain utk dibuat tudung..booking awal2....yer...depa nie lepak sampai mkn mlm...aper lagi..beli kat kedai jerlah...peti ais kosong lah takder lauk....hujan punyerlah lebat maser magrib tue..sampai mlm...

ok xktiviti ahad plak..
bangun sesudah subuh utk mengemas rumah n mop..abis buat sarapan (nasi goreng sardin)...we all kuar gie MYDEAR , planning asal hanya nak beli safety gate ajer..alih2..terjebak ngan bender lain..hahahahah..amsyar nak kereta control..batrisyia nak tricycle(chewah...mamanya yg nak..kui...kui..kui...)belilah.... harga sal RM 129..jadik RM 83..oklah..bolelah pakai utk long term....

yg nie harga asal RM 139 dpt harga RM 91..berbaloi2....ader kat MY DEAR tak lamer dlm 1 jam ajer...sebab dah ader bender nak aim...so..we bergerak ke rumah BIL di Pangsapuri Intan (Abg Long)....sampai kul 2 ptg..

barulah balik ke rumah....n projek tudung sudah bermula....pada sesaper yg ader tempah tue...bersabar yer..akan kusiapkan jugak......sebb ader lagi 20 tempahan baru tiba....(sorilah gambar tak der..coz tak sempat nak menyenap nyer)...

Friday, October 30, 2009

Catcheye Malaysia..$$$$$$

akhirnya..setelah membaca the benefit di sini
pasti anda jugak akan teruja...jomlah berdaftar dengan feenaz....
CATCHEYE feenaz daftar ngan Kak Eynda...coz..suker gie blog Kak Eynda...thanks sis...

Tuesday, October 27, 2009

NaK KuRus @ Nak SiHat?

rmmm....nak kurus @ nak sihat....I always imagine that i will look like 24-30-34 when I was early 20's at da moment.......but it's so harder to get back into the old one...yup...how many exercise that i've done...cutting my meal into half...then yet...that's not enough..maybe the way exercising is wrong or the half of meal it not the right way...then now i challange myself to wear PB..which the feedback is mostly +ve, perhaps.... my body shape will change..hehehhehe..n now i also take a healty food ..less on menggoreng...berminyak.....n more on rebusan...but during weekend ...pantang larang ini akan terurai sama sekali...maybe weekdays...finaz boleh mendisplinkan diri....hopefully....

the result for 1 week i wear this PB is +ve...di bhgn pinggang berkurangan dlm 2 inci...even kain kurung yg tidak boleh dikancing..now boleh....cangkuk bra..(oops...sensitif)....turn No. 2 ...but to maintain wear this PB....you've to motivate yourself everyday....think about...how much that you have spent to buy this PB....it almost RM2K..not almost.... but more than RM 2K...so....think..think...think.....???

Wednesday, October 21, 2009

Sibuk sangat ker sampai anak pun boleh luper?....

Wah..dasyatnya tajuk kali nie...tapi nielah realiti kehidupan...
smlm tgk Oprah show...isu kali nie mengenai sorang ibu terlupa yg dier meninggalkan anakynya Cecillia 3 thn dlm kereta selama 8 jam...n up cecillia mati....rupa2nya ..byk lagi ader kes yg serupa di negara barat...the reason sibuk ngan kerjaya, sebagai pelajar . suri rumah(all in one)....the mom name's Brenda..'seorang ibu yang baik tidak akan melakukannya'... meaning that setiap ibu memang ingin melakukan yg terbaik utk keluarga....tapi hanya disebabkan terlupa menyebabkan seluruh hidup ini tidak bermakna lagi...rasa ingin membunuh diri...menyesal (of coz)....tapi sibuk sgt kah mereka ini di sana (majority) feedback di negara barat menyatakn mereka pernah beberapa kali terlupa akan perkara keselamatan anak2...
mungki Ya ....mungkin kesemua tugas dipikul oleh sang Isteri....mungkin Si Suami hanya tahu kerja mereka di opis shj....w/bagaimana pun...ambik iktibar dan jadikan pengajaran...hoccay....

Monday, October 19, 2009

KenDuri KeSyuKuRAn- LambaiAn KaaBAh

sabtu lepas...rumah parents finaz buat kenduri kesyukuran khususnya utk ayah n ibu yang akan berangkat ke tanah suci Mekah pada 28 /10/2009 ini....rasa sebak biler ayah berucap...selepas bacaan doa...hinggakan ayah tak sempat nak habiskan ucapan...mungkin sebak di dada begitu berat...tak terkata..hanya airmata bercucuran dan muka kemerahan sbb menahan sebak....jarang finaz nampak ayah menangis....sedih....sedih....ader org kater nak menunaikan haji nie..ibarat mcm nak pergi berperang....tinggalkan segala benda, hanya menyerahkan diri pada Allah yg Maha ESA....

memula tue dptlah jugak menahan air mata dari jatuh...tapi bile nak blk KL jer...salam,cium tangan ayah n ibu.. jadik tak tertahan....air mata ini...sedih lagi 10 hari shj ayah n ibu akan pergi..menunaikan Haji...mcm2 dugaan ayah n ibu....tempuh selama ini...dan berkat kesabaran,penuh ngan sifat kasih sayang serta senang memaafkan org lain....(walhal byk org tidak rasa senang hati ngan kesenangan yg ayah perolehi)...mungkin disebabkan itu...Allah memudahkan pergerakan mereka,rezeki melimpah ruah...
Along harap ayah n ibu selamat menunaikan ibadah haji..moga2 mendapat kerberkatan NYA di sana...sihat senantiasa....doakanlah kami adik beradik di sini agar sejahtera selalu....moga2....akan dpt kita bertemu kembali....Amin..Ya Rabbil Alamin...

Tuesday, October 13, 2009

Sambutan Hari Raya - MTIB


n3 kali nie adalah sambutan hari raya di ofis feenaz,maner lagi kalau bukan MTIB(namer penuh cari sendiri yer....)...majlis nie ader 3 perkara iaitu i) motivasi ii)persaraan warga kerja dan iii) sambutan hari raya.....



hoccay ..enjoy the pics....


diiringi ngan nyanyian koir ...lagu bertemakan hari raya....

Nik Zuraihah...my roomate....


from left: me,Pn Su, Kak Hafsah,Kak Zah, Kak Wan, n Shahira

me n Julia....

gadis chomel...from left:ira,nik, hawa


Monday, October 12, 2009

Open Taman....Taman Saujana Damai, TSD

sabtu lepas byk ader gie open house offismate kat Sri Gombak...Meen....akhirnya dpt jugak kujejak kan kaki ker rumahnya.....meen...awk memang kaki kemas lah.....anyway keep it up...gurls.....tuepun sampai rumah meen kul 4.30 ptg..coz asben ader mesy..kat sekolah....then cross tue TTDI rumah induk...(mak sedara)....sebelum magrib kena bertolak coz..nak mengejarkan jamuan hari raya kat TSD...n of coz lah...kena balik...sbb finaz kena sediakan dessert nya...D.A.D.I.H....hehehehe first time buat dadih nie....perasa vanilla....
n kunun2 nya mlm tue nak balik melaka, we all dah kuar tol kajang...amsyar muntah dlm keta...patah lah balik....tensionya.......asyik main jer..lompat2...memang lah muntah....dah tu plak..si batrisyia nya plak sampai rumah terjaga..menangis sampai kul 1 pagi..siap tunjuk kat pintu nak kuar lagi ..slps finaz mandikan dier....baru lah tido mungkin bandan tak selesa..kot.......hish...hish...anak2 ku nie...memang menguji kesabaran .....

then next morning..asben terus ckp jom balik kg....heheheh ye..yeee..balik jugak.....sampai kg...aper lagi buat lah projek yg tergendala...n today...mesin jahit baru akan sampai...tunggu yer.....

lagi satu...finaz ader order brg ngan member satu UM....Premium Beautiful(PB)....hahahahha.....ooppss...bukan jadik member yer...tolong membeli dari member...baca feedback org yg pakai PB nie...mcm best jer.....dier hanya 30% utk kecantikan the rest utk kesihatan...takper kita try dulu....Member finaz nie group 369.....(ntahlah aper maksudnya)...so today...i'm wearing this PB.....n my mom siap kater biler ibu blk dari Haji nanti nak tgk perubahan.....wow...that's the challenge for me...well ibu...i'll prove 2 you...(takutnya.....)....hehhehehe...tue sajer n3 for last weekend....

dagh..dagh...buat keje....

Tuesday, October 6, 2009

Renungan Bersama

KENAPA AKU TIDAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN???"

- Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi kamu pula menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu,,ALLAH mengetahui sedang kamu tidak menetahuinya" AL-Baqarah( SAPI BETINA)ayat 216

RASA FRUST???"

- Janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah pula kamu bersedih hati padahal kamulah orang2 yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang2 yang BERIMAN" AL-IMRAN (Keluarga Imran)-ayat 139.

Thursday, October 1, 2009

Syawal Menjelma...Hari Raya DiSambut deNgan GumBira

petang sebelum raya...acha tolong atuk basuh porch ....
sementara tue...batrisyia duk kat kerusi memerhatikan abgnya...padahal dier pun geram tgk air....memanjang nak turun...
nielah hamper kuih(simple ajer)....


tgklah acha tue....

nielah family bakhtiar's....warna lomak ketam(hihihih) @ peach color

acu with acha n batrisyia


Abd Rashad & Aishah Family's (without angah family's)


We all lagi..biasalah kan....



'maaf bang halalkan makan minum.....tersalah kata....duit raya eenaz?..Moga tahun hadapan kita dapat beraya bersama'....



senyum sikit......chheeeseee.......

boleh pun senyum.....

You're my world


aper yg best sgt tue.....?


nielah permata hati atuk....rifqah..a.ka. dak Nor.....


Angah Family's