Tuesday, November 2, 2010

Rela Mati Demi Isteri?????

Sebelum tue baca sini

Persoalan nie bermain di pkran......adakah ANDA, Sang SUAMI akan berkorban NYAWA demi Isteri ......??????

Lagilah skg nie,di dada akhbar byk memaparkan kekejaman Si Lelaki terhadap isteri (curah asid, kencing kat isteri sambil menjatuhkan talak,botakkan kepala, ugut membunuh dah jadik perkara biasa....) tue belum lagi mendera anak especially kpd anak pompuan.......maner keperihatinan mereka dan rasa tanggungjawab serta kasih sayang terhadap kaum HAWA.....

Mungkinkah.....faktor luaran yg mendorong kaum ADAM nie bertindak sedemikian..pada pendapat Pnaz,DADAH adalah PEMBUNUH segala sifat-sifat kemanusiaan, dimana DADAH menguasai semua tindakan kita.......rasernya you all semua setuju akibat Pengambilan DADAH nie...pk-pk kan.......

Adakah SUAMI anda perhatin terhadap kebajikan anda dan anak2?......lebih2 lagi bila suami isteri yg bekerja.....cukupkah masa SUAMI ngan keluarga......bagaimana layanan mereka terhadap anak2......kalau setakat hanya memberi wang ringgit tapi tidak memberikan layanan yg sepatutnya....itu bukan cara yg sewajarnya.....penumpuan serta belaian terhadap anak2....adalah penting dalam membentuk kestabilan emosi serta pertumbuhan sahsiah diri anak2....

zaman skg nie kebanyakannya ramai yg memerlukan MAID untuk menjaga anak2...ialah cuba bayangkan kalau anak dah nak masuk 3 bayaran nak ke nurseri hampir mencecah RM 800.....(nie adalah apa yg akan Pnaz tempuhi tahun depan).....mungkin ada yg berpendapat baik ambil MAID....bayar pun RM 500,settle semua bender (kain berbasuh n berlipat on time, rumah sentiasa kemas,badan tak penat,balik keje jer boleh rehat2....) but to me.....ada MAID lagi buatkan Pnaz tak selesa,kang lagi menambahkan amarahku.....iyerlah..kang bila kita balik kerja,tgk2 MAID tgh dok layan TV (Sinetron).....barang keperluan dapur bertambah 2x ganda....bil api air 2x ganda....lagi stress aderlah.....baiklah Pnaz uruskan sendiri.....basuh baju 2x sehari, kemas rumah 10minit sebelum masuk tido...walhal.....anak2 ku palinggggg kuat menyepah rasernya..sampaikan atuk dier ckp.."rumah mcm kapal karam"(tue adalah kain baju yg tak berlipat dlm bakul)...sbb my dad memang pengemas orangnya..........hehehehheh..that's happened last week shj...coz asben sibuk ngan Marking Paper PMR....ader 200 copies.....n Pnaz ader 2 important event as mentioned earlier...nie bukan citer nak angkat bakul sendiri.....tidak samer sekali.....  cuma nak share n berkongsi pendapat
how you as a wife at the same time super women @ office, manage your time

what ever it is......menjaga anak sendiri adalah satu peluang keemasan   di mana kita berpeluang menikmati saat-saat bersama mengharungi susah senang bersama.....balik kerja ambik anak dari nurseri.....sediakan mkn....BUKAN mkn dulu,bila dah kenyang perut baru ambik anak hanya disbbkan situasi mkn tue tak NIKMAT (to certain people).......OH....NO...NO.....it's not ME.....it's make your life more colourful......layan karenah anak....

Mcm rutin pnaz harian, pagi hantar anak nurseri....mula2 Si Alya, hantar depan pintu....then barulah Si Abg pun sampai depan pintu (diaorang satu owner,tapi tpt berasingan ikut peringkat umur)......normally memang pekerja nurseri akan tunggu depan gate ambik segala harta benda...tapi pnaz akan make sure hantar depan pintu rumah....pernah sekali Pnaz just ucap 'bye, abg' without hantar sampai depan pintu, coz dah lambat,si abg ckp 'mama,naper tak hantar abg mcm adik dan mcm sebelum nie....'.....sayunya hati nie..biler sorang anak meminta kita berbuat demikian.....sebab it's rutin harian....meaning,anak2 nie memang nak perhatian kita...walau sekecil maner pun tingkah laku mereka.... 

wow...nampaknya kali nie pnaz punyer coretan panjang giler......nie adalah peringatan utk diri SENDIRI (Utamanya)...mengingatkan diri bahawa hidup nie singkat....nikmatilah semasa hayat kita masih ada....yg penting ANAK2 tue anugerah TUHAN yg tak ternilai harganya....

2 comments:

AiTotYati said...

ye betul.

hrgai anak2.

tak semua org dapat nikmat anak tu

(^_^)

feenaz's world said...

tot.....ko lagi byk 'anak'kena dijaga.....usaha ko lagilah besar.....